Jeugdnatuurgroep

de laatste Nieuwsbrief

Weet jij wat grienden zijn?
Ken jij het verschil tussen een bosuil en een grienduil?
Kunnen dotters spinnen?
Zie jij wel eens schaatsenrijders in de zomer?

Jeugd1 Jeugd2 Jeugd3

Informatie voor de kinderen

Mensen van de VVHB nodigen kinderen tussen de 8 en 12 jaar uit samen op stap te gaan om een antwoord op deze vragen te zoeken. Vanuit het Biesboschcentrum te Dordrecht kunnen jullie tussen 10.00 en 12.00 uur bijna elke veertien dagen van de natuur komen genieten. Alleen in de schoolvakanties rusten wij uit. Samen met de mensen van de VVHB kunnen jullie de natuur beleven, leren waarom de bever een burcht bouwt, zien hoe een torenvalk achter zijn prooi aan jaagt, horen hoe de blauwborst zingt, de geur van de Biesboschmodder ruiken en waterpeper proeven. Zorg dat jij er bij bent! Je kunt 3 keer gratis meedoen om te kijken of je het leuk vindt om je bij ons aan te sluiten. Daarna vragen we je vaste deelnemer van onze groep te worden. Omdat we met een vaste kleine groep op pad willen gaan moet je je vooraf aanmelden.

Voor meer informatie en opgeven: zie de website van het Biesboschcentrum.Recente activiteiten

(Klik op de plaatjes om het logboek van de kinderen te zien)

21 mei 2022: Nieuwe soorten in de Biesbosch
Logboek -4-2022 7 mei 2022: Vogels, nestjes en eieren
Logboek -4-2022 23 april 2022: Bijen en hommels
9 april 2022: “Sassisch” eieren kleuren

Eigenlijk zouden we deze keer gaan kanoën, maar de weersvoorspellingen waren begin die week zo slecht dat we dat maar geannuleerd hebben.
In plaats daarvan hebben we eieren gekleurd. Dat past goed bij het seizoen, de lente. Veel vogels hebben al eieren, en er lopen zelfs al hier en daar ganzenkuikens rond.
Het kleuren ging niet met gewone verf. De eieren werden eerst in een bedje gelegd van bladeren en bloemen van planten. Die we natuurlijk eerst zelf buiten moesten verzamelen! Daaromheen kwamen een paar uienschillen, en daaromheen weer een doekje. Dat werd dichtgebonden, en het ingepakte ei werd vervolgens een kwartier gekookt in water met koffiedik. Het resultaat was en gekleurd ei, met soms, als het goed gelukt was, met afdrukken van de plantjes waar het ei in gelegd was.

Logboek 26-3-2022 26 maart 2022: Vuil rapen

Schoonmaakactie
Vandaag hebben we een vaartocht met de Sterling gemaakt naar polder De Huiswaard. Hier hebben we vuil geraapt langs de oever van de rivier de Nieuwe Merwede. Met grijpers, handschoenen en vuilniszakken gingen we in kleine groepjes op pad. Het leek wel een soort verrassingstocht. We kwamen van alles tegen: een kaasschaaf, veel touw, visdraad, flessen, veel zwerfplastic, maar ook een barbiepop. Bij elkaar hebben we 9 zakken vuil verzameld. Het was prachtig weer, echt voorjaar. We kregen het er warm van in het zonnetje. We zagen onderweg een kraanvogel hoog over de Biesbosch vliegen, kwamen al Pinksterbloemen tegen, hebben het nest van de visarend gezien en zagen een bever z’n burcht inkruipen.

Logboek 12-3-2022 12 maart 2022: Werkochtend

Op deze zaterdagochtend zijn we weer hard aan het werk geweest.
Onze vorige werkochtend hadden we wilgen geknot. Ook de wilgen waar we nog niet aan toegekomen waren zijn inmiddels geknot.
Maar nu lag er een enorme berg hout. Dat hebben we weggesleept, op aanwijzing van Rien en John. Een deel ging naar het Beverbos, en van een deel hebben we houtrillen gemaakt. Dat zijn dichte stapels takken waar dieren in kunnen schuilen, zoals de bunzing, of muizen. Ook voor sommige insecten komt er zo nieuw leefgebied. En vogels als het winterkoninkje kunnen er nestjes in maken.
Na twee uur was er heel wat werk verzet, en zo konden we tevreden weer naar huis.

Logboek 26-2-2022 26 februari 2022: Bomen en boomknoppen

Deze keer hebben we gekeken naar winterkenmerken van bomen. In de zomer herken je een boom het gemakkelijkst aan zijn bladeren, maar die zitten er in de winter niet aan!
Maar waar kun je de boom dan wel aan herkennen in de winter? Nou, je kunt letten op de manier waarop de takken aan de boom zitten, of op de bast, maar vooral op de knoppen. En soms zie je een boom die al in bloei staat. Of eentje met nog vruchten van het jaar ervoor.
Deze ochtend was er eerst een korte uitleg waarom een boom eigenlijk zijn bladeren verliest. En hoe het komt dat de bladeren dan een andere kleur krijgen.
Buiten zijn we met herkenningskaarten en opdrachtvellen aan de slag gegaan. De meeste van de bomen die gezocht moesten worden zijn ook gevonden, en herkend.

Logboek 12-2-2022 12 februari 2022: Winter!

Eindelijk konden we weer fysiek bij elkaar komen na een paar maanden online de bijeenkomsten voortgezet te hebben. Vandaag stond het thema winter op het programma.
Het weer paste niet helemaal bij het thema van de dag; blauwe lucht, de zon scheen en het was niet koud. Het veld achter het centrum was wel wit door de nachtvorst, maar na enkele minuten in de zon was dit alweer verdwenen.
We begonnen de bijeenkomst met tikkertje om de kinderen ‘warm’ te krijgen. Na een paar rondes werden er 4 groepjes gemaakt en elk groepje kreeg een opdrachtenvel met daarop vragen die beantwoord moesten worden en 2 foto-opdrachten waarbij de kinderen iets moesten uitbeelden over de winter.
Aan het eind verzamelden we bij de picknickbank en maakte ieder groepje een kruiswoordpuzzel en kregen de kinderen wat te drinken en een koekje. Ondertussen werden de punten opgeteld en werd de winnaar bekend gemaakt: het groepje van Hans had de meeste punten verzameld!

Logboek 29-1-2022 29 januari 2022: Tuinvogeltelling

In natuurgebieden, en in het buitengebied, worden vaak de vogels geteld, door vogelaars. Om te kijken of het nog goed met ze gaat. Maar wie telt de vogels in de tuinen?
Dat doen de mensen zelf. Een keer per jaar is het een weekend lang Tuinvogeltelling.
En daar hebben we ook aan meegedaan. Op zaterdagochtend, 29 januari. Een half uur lang hebben we bijgehouden hoeveel vogels er in de tuin zitten. We deden dit vanuit ons eigen huis, en hielden contact via Skype.
De resultaten hebben we bij elkaar gelegd. Het meest hebben we de Koolmees gezien, op de tweede plaats stond de Huismus en op de derde de Ekster.
Landelijk stond op nummer 1 de huismus, op 2 de koolmees, en op 3 de merel.

15 januari 2022: Nieuwjaarsquiz

De eerste van bijeenkomst van 2022! De traditie is om elk nieuwjaarsbijeenkomst een speurtocht te organiseren met onderweg vragen. Maar door corona kan dit nu even niet en dus hebben we besloten om een Nieuwjaarsquiz te organiseren online en via Kahoot. Na het succes van de editie van vorig jaar konden we niet anders dan dit jaar beginnen met de Nieuwjaarsquiz 2.0!
Om 10:00 komen we samen in Skype. Na wat technische problemen, niet iedereen zag mijn gedeelde scherm konden we uiteindelijk 20 minuten later dan gepland van start gaan. We begonnen met een presentatie, eerst werd het logboek opgelezen door Niels over het wilgen knotten van 13 november 2021, onze voorlaatste bijeenkomst.
Daarna was het tijd voor de kinderen om hun natuurervaringen te delen. Er werden verhalen verteld over een gewonde zwaan die was gevonden en iemand had een lijster in de tuin gezien. Ik had ook allerlei leuke natuur weetjes opgezocht en deze gepresenteerd.
Toen was het tijd voor de quiz, 30 vragen. Na een spannende strijd kwamen Rein en Wies als winnaars uit de strijd. Op plek 2 kwam Joris en op plek 3 Rohan. De podiumplaatsen verdienen eeuwige roem! Iedereen vond het een leuke bijeenkomst ondanks dat deze online was en de quiz viel ook in de smaak!

Logboek 13-11-2021 13 november 2021: Knotten

Tijdens deze bijeenkomst zijn de Biesboschonderzoekers en de
leiding aan het werk gezet! Naast het Biesboschcentrum was er een
veldje met knotwilgen die enorm waren uitgegroeid en daarom aan
onderhoud toe waren. De hele ochtend klonken er zaaggeluiden en
regelmatig werd er: “VAN ONDEREN!!!” geroepen. Hoewel het al best
fris was, werden de jassen toch uitgegooid, want van zo hard werken
kregen we het warm. De vrijwilligers van de knotwilg-ploeg waren
ontzettend blij met onze hulp.

Logboek 29-10-2021 29 oktober 2021: Met de Biesboschonderzoekers naar de sterren

Op 29 oktober werd met de Biesboschonderzoekers de sterrenwacht bezocht.
Voor dit bezoek moesten we wel de nodige problemen overwinnen. Een deel van de groep moest door Corona quarantaine thuis blijven en enkele kinderen waren op vakantie.
De overgebleven groep had door de afsluiting van de N3 erg veel moeite om de sterrenwacht te bereiken. Eenmaal aangekomen kreeg de helft van de overgebleven groep eerst uitleg in de filmzaal over Mars. Het was erg goed om te zien hoeveel jullie al weten ! Hierdoor konden er verschillende leuke discussie ontstaan met de vrijwilliger van de sterrenwacht. Een mooi voorbeeld was de discussie over de vraag waarom er mensen zijn die een Tesla in een raket de ruimte in sturen. Wil je daar meer over weten kijk dan bijvoorbeeld op https://www.youtube.com/watch?v=_2Xkiu2uxi0.
Hierna volgde een bezoek aan de koepel met de telescoop. Helaas was het buiten nog steeds bewolkt waardoor de sterren of de maan niet zichtbaar waren en we het moesten doen met de fijne uitleg en het bekijken van de toppen van de bomen. Met wat fantasie groeien die toch echt wel tot in de hemel. Enthousiast ging iedereen naar huis om het weekend te vieren.