Jeugdnatuurgroep

de laatste Nieuwsbrief

Weet jij wat grienden zijn?
Ken jij het verschil tussen een bosuil en een grienduil?
Kunnen dotters spinnen?
Zie jij wel eens schaatsenrijders in de zomer?

Jeugd 1 OKTOBER 2014 Jeugd 2 OKTOBER 2014 Jeugd 15-11 1(b)

Informatie voor de kinderen

Mensen van de VVHB nodigen kinderen tussen de 8 en 12 jaar uit samen op stap te gaan om een antwoord op deze vragen te zoeken. Vanuit het Biesboschcentrum te Dordrecht kunnen jullie tussen 10.00 en 12.00 uur bijna elke veertien dagen van de natuur komen genieten. Alleen in de schoolvakanties rusten wij uit. Samen met de mensen van de VVHB kunnen jullie de natuur beleven, leren waarom de bever een burcht bouwt, zien hoe een torenvalk achter zijn prooi aan jaagt, horen hoe de blauwborst zingt, de geur van de Biesboschmodder ruiken en waterpeper proeven. Zorg dat jij er bij bent! Je kunt 3 keer gratis meedoen om te kijken of je het leuk vindt om je bij ons aan te sluiten. Daarna vragen we je vaste deelnemer van onze groep te worden. Omdat we met een vaste kleine groep op pad willen gaan moet je je vooraf aanmelden. (voor Algemene informatie en opgeven, zie onderaan de pagina)Recente activiteiten

 

22 februari 2020: Hazen en konijnen

De bijeenkomst werd verzorgd door Peter, Channah en Bart. Peter kon er niet bij zijn, maar heeft geholpen bij de voorbereiding.
We begonnen met een presentatie, waarin we het hoge water van de afgelopen tijd ook even hebben behandeld. Het tweede gedeelte ging over hazen en konijnen.
Buiten gingen we een heel stuk lopen, helaas zag ons groepje geen hazen of konijnen. In een ander groepje werd wel iets gezien!
Op het eind deden we tikkertje op het grasveld achter, we dronken nog iets met een koekje.

8 februari 2020: Sterrenwacht Mercurius

Deze keer waren we niet op onze vast stek, het Biesboschcentrum, en niet op onze gewone tijd. Deze avond zijn we te gast geweest bij sterrenwacht Mercurius, en sterren kijken, dat doe je natuurlijk ’s avonds.
Helaas was het die avond bewolkt. Maar ook binnen was er genoeg te beleven. In een presentatie kregen we enorm veel informatie over ons Zonnestelsel, mat al zijn planeten, maantjes en ringen.
Daarna konden we de tenstoonstelling bekijken, en tenslotte konden we in de koepel bovenop de sterrenwacht de prachtige oude sterrenkijker bewonderen. Een cadeautje van de Zeevaartschool in Rotterdam.
Toen de eerste kinderen alweer naar huis begonnen te gaan, brak zowaar de hemel een beetje open, zodat sommigen toch nog de – bijna volle – maan hebben kunnen bewonderen! Venus was toen al achter de bomen verdwenen.

25 januari 2020: Tuinvogeltelling

Vandaag deden we mee met de Tuinvogeltelling, niet op die officiële manier, maar we telden in ieder geval wel vogels! We begonnen met een presentatie over tuinvogels en wat we die ochtend zouden gaan doen. In de presentatie vertelde ik wat over de meest voorkomende tuinvogels in Nederland.

Na de presentatie verdeelden we de groep in drieën. Een groepje ging pelpindasnoeren maken, een ander groepje ging vogels tellen op een vaste locatie en het derde groepje ging vogels tekenen door een kaartje uit de tas te trekken met daarop namen van tuinvogels.

11 januari 2020: Fotospeurtocht


14 december 2019: Egelhuisjes maken

Egels gaan, wanneer het buiten koud wordt, in een winterslaap. Tijdens deze bijeenkomst gingen we de egels een handje helpen door geschikte onderkomens voor ze te bouwen. Dit deden we niet door zomaar een berg bladeren bij elkaar te harken, maar door echt vakmanschap te leveren. Compleet met een taakverdeling een bouwontwerp en een van te voren gekozen locatie gingen we in drie groepen op pad. Na een paar uur hard werken stonden er drie nieuwe egel-villa’s in de Biesbosch. Volgend keer gaan we heel voorzichtig een kijkje nemen.


30 november 2019: Vaartocht en Wandeling Oude Kat – Huiswaard

Het goede nieuws voor vandaag was dat er te weinig vuil zou liggen om vuil te gaan rapen. Tocht zijn we gaan varen. Het bleek een prachtige winterse ochtend, met zon en mist boven het water en bijna windstil. We hadden geen last van kou. Al direct zagen we beversporen. Spannend werd het even toen de motor van de boot even niet meer aansloeg, maar de schipper heeft dat kunnen fixen. We hebben een mooie wandeltocht gemaakt langs de Nieuwe Merwede. Er werden verhalen vertelt van mensen die in de Tweede Wereld oorlog tussen bevrijd (Noord-Brabant) en bezet gebied (Zuid-Holland) met bootjes heen en weer voeren met medicijnen, onderduikers en meer. We zijn meer te weten gekomen over waarom er zoveel water in de Biesbosch kan verzamelen (waterberging voor als er hoge waterstanden zijn) en Bart heeft een fles met brief gevonden met een telefoonnummer. We hebben contact en begeleider hans heeft in zijn beste Duits gesproken met de man die de fles in Karlsruhe inde Rijn heeft gegooid. Hoe het telefoonnummer in de brief terecht was gekomen wist hij zelf niet … Een prachtige tocht waarbij we het vuil dat we zijn tegengekomen ook nog even hebben meegenomen (toch nog 2 vuilniszakken vol). De chocolademelk en beverkoeken smaakten heerlijk.


16 november 2019: Geschiedenis

Hoe was het vroeger in de Biesbosch? Door middel van een quiz werden enkele jaartallen en belangrijke gebeurtenissen besproken. De Biesboschonderzoekers leerden bijvoorbeeld dat er zo veel water in de Biesbosch is vanwege de Sint Elizabethsvloed en dat er tijdens de tweede wereldoorlog veel onderduikers verstopt zaten in de kreken, omdat de Duitse soldaten daar liever niet kwamen. Maar om echt te weten hoe het vroeger in de Biesbosch was hebben we een tijd reis gemaakt. Drie groepjes gingen terug in de tijd en een groepje kreeg de kans om in de toekomst te kijken. Aan het einde van de bijeenkomst presenteerde elk groepje, in de vorm van een toneelstuk, wat mensen in de Biesbosch deden rond het jaar 1000, 1422, 1944 en 2119. En de begeleiders deden natuurlijk gewoon mee, zo was Hans een rover die van de boeren probeerde te stelen en probeerde Susanne voedsel naar de onderduikers te brengen zonder dat Duitse soldaat Patricia dit zag.


2 november 2019: De vos

Het is zaterdag 2 november als we weer een Biesbosch onderzoekers bijeenkomst hebben. Vandaag is er aandacht voor een mooi Nederlands roofdier de vos!
Dat klinkt wat vreemd want we zouden toch afval gaan ruimen? Maar door de lage waterstanden is er gelukkig nog niet viel op de oever van het nationaalpark aangespoeld.
De vos dus , de schrik van veel houders van kippen en ganzen. En toch zien we dat het best goed gaat met deze sluwe jager. Ook in de Biesbosch en zelfs in de Merwelanden en in de stad Dordrecht zelf komt hij steeds meer voor. Vandaag leren we hoe ze er uit zien , hoe groot ze zijn en hoe we de sporen in de natuur terug kunnen vinden.
Buiten gaan we proberen de sporen van de vos terug te vinden dat lukt helaas niet. Wel komen we veel sporen van reeën , hazen, konijnen en de bever tegen. En geloof het of niet die laatste (de Bever) komen we ook echt tegen! Traag zwemt de bever die dag minuten lang vlak voor ons rond! Wauw!

19 oktober 2019: Hutten bouwen

Vandaag gingen we hutten bouwen. We begonnen met een korte presentatie over het hout wat we gingen gebruiken, namelijk wilgenhout. De opkomst was niet zo hoog, dus verdeelden we de groep in twee groepjes. Van te voren hadden we hout geregeld bij Drechtwerk wat we konden gebruiken bij het bouwen van onze hutten. De ene groep bouwde hun hut in het bos en gebruikten bomen in de omgeving als steunen voor hun hut. De andere groep bouwde in een open veldje, er lagen grote blokken hout die gebruikt werden als lage muurtjes. Na een tijdje stevig door gebouwd te hebben, waren te hutten klaar. We keken bij elkaars hutten en braken gezamenlijk de hutten weer af, zodat Drechtwerk het hout gemakkelijk weer mee kon nemen.

5 oktober 2019: Natuurkunst

Vandaag hebben we een fotoschilderij gemaakt. Niet zomaar een fotoschilderij, maar een hele bijzondere. Met een foto van zichzelf en buiten verzamelde natuurproducten, zoals bladeren, stokjes en zand zijn er door de kinderen ware kunststukken gemaakt. Erg creatief en geslaagd!
17 november 2018: Paddestoelen

Paddenstoelen, dat was het onderwerp deze keer. Zou dat wat worden, zouden we wat kunnen vinden?
Het seizoen was ok, want de meeste paddenstoelen verschijnen in de herfst. Dan is het niet te warm en niet te koud, zodat de paddestoelen niet uitdrogen, maar ook niet bevriezen. En in de herfst is het meestal nogal nat. Maar we hebben een heel droge zomer gehad, zouden de paddenstoelen daar nog last van hebben?
We zijn maar gewoon gaan kijken en wat viel het mee: een heleboel prachtige soorten, met vaak prachtige namen: dodemansvingers, wimperzwam, pijpknotszwam, spekzwoerdzwam en .. blotebillenzwam!


3 november 2018: Zaadzakjes maken

20 oktober 2018: Avondkanotocht

6 oktober 2018: Vogeltrektelling

22 september 2018: Kwartetten

8 september 2018: Slootje prutten

23 juni 2018: Natuur op eiland van Dordrecht

Deze laatste zaterdag van dit seizoen spraken we af vlakbij het speelbos De Viersprong. Op het uitzichtsplateau Tongplaat hoopten we de zeearend te kunnen zien. Peter had hem daar de vorige dag nog gespot. Helaas liet hij zich vandaag niet zien. Wel hebben we een heleboel andere vogels gezien, zoals scholeksters, grauwe ganzen.
Vervolgens zijn we via het bos naar het speelbos De Viersprong gelopen. Onderweg kwamen we babypadjes, allerlei vlinders en libellen, sprinkhanen, kevers en nog een ree tegen. Bijzonder was de eikenpage, een blauwe vlinder.
Bij het speelbos aangekomen wachtte ons een verrassing: pannenkoeken en watermeloen. Een lekkere afsluiting van het seizoen! Ook hebben we nog afscheid genomen van een aantal kinderen.
Fijne vakantie allemaal!!


9 juni 2018: Krekels en sprinkhanen

De bijeenkomst begon met een presentatie over sprinkhanen en
krekels. Tom vertelde over de sprinkhanen en Bart nam de krekels
voor zijn rekening. ’s Ochtends vroeg hadden Tom en Bart al een
vragenroute uitgezet door tien A4’tjes op te hangen met daarop
een meerkeuzevraag. De tocht ging over de dijk naar de bijenkasten,
vervolgens door de weilanden naar de plek waar we altijd vissen
om daarna door het Beverbos te lopen en bij het bezoekerscentrum
te eindigen. Twee groepjes gingen linksom en de andere twee
rechtsom. Het antwoord van elke meerkeuzevraag was in de
presentatie behandeld. Achter elk antwoord stond een willekeurige
letter, als je het antwoord correct had kreeg je dus ook de goede
letter. Na alle vragen goed beantwoord te hebben, probeerden de
Biesboschonderzoekers om met alle tien de letters een woord te
vormen, dit was alleen mogelijk als alle vragen op de route correct
waren beantwoord. Echter wisten veel kinderen al halverwege de
tocht welk woord het zou worden, namelijk: sprinkhaan. Hierdoor
werden de antwoorden daarna deels bepaald door simpelweg
te kijken naar de letters achter elk antwoord en welke er nog
ontbraken op het antwoordformulier, maar natuurlijk hadden alle
Biesboschonderzoekers uitstekend opgelet tijdens de presentatie
en wisten ze de vragen, ook zonder de letters te weten, correct
te beantwoorden. Op de dijk bleken er in het gras behoorlijk wat
sprinkhanen te zitten, dus begon de jacht op sprinkhanen. Gelukkig
hadden we loep-potjes meegenomen om de sprinkhanen in de kunnen
doen om ze, nadat we ze aan de rest van de groep hadden laten zien,
weer in het hoge gras neer te kunnen zetten.


26 mei 2018: Het “Pietje Pijlspel”

Nadat de kinderen een leuke naam hadden bedacht voor hun groepje mochten ze per groepje op een centrale plek in het bos een kleurkaart kiezen en moesten ze een spoor volgen van pijlen in die kleur. Elke route leidde naar een andere plek in de Biesbosch waar een tas wachtte met een opdracht of een vraag. Deze hadden betrekking op nagelaten sporen: uitwerpselen (beverpoep, kerkuilbraakbal, konijnenkeutels), vraatsporen van de bosmuis en bever, nagelaten veer enz. Ook was er een puzzel, moest de hoogte van een boom gemeten worden met 2 stokjes, was er een voelopdracht en een vraag over insecten. Op een scorelijst hielden de groepjes de antwoorden bij.
Wat waren er die dag veel muggen in het bos! Gelukkig had Riet een speciale stick die de meeste muggen op afstand hielden.


12 mei 2018: De huiszwaluw

Het is dit jaar het jaar van de Huiszwaluw. We hebben daarom speciale aandacht besteed aan deze bijzondere vogelsoort.
Bart, onze assistent begeleider, had een mooie presentatie gemaakt. Hierin kwamen alle zwaluwsoorten voor: boerenzwaluw, oeverzwaluw en natuurlijk de huiszwaluw.
We hebben veel geleerd over zijn eigenschappen en natuurlijk de trekroutes. Het zijn de trekvogels die de grootste afstand afleggen.
Leuk was dat veel kinderen ook al veel wisten te vertellen over zwaluwen.
In de polder zijn we op zoek zijn gegaan naar zwaluwen. Helaas kwamen we er maar een paar tegen.
We hebben daarna een spel gespeeld op het speelveld. Hier hebben we de trek van de zwaluwen nagebootst en welke moeilijkheden (vinden van water en insecten) hij op zijn trek steeds weer moet overwinnen.


21 april 2018: Naar de zorgboerderij

“De Veldlinden” is een zorgboerderij. Het werk wordt er gedaan door een aantal hulpboeren, mensen met een handicap die op deze manier een goede dagbesteding hebben.
We hebben vooral veel dieren gezien. Voor sommigen was een ritje op een tractor het hoogtepunt, voor anderen de pony’s.
We werden heel gastvrij ontvangen, daarom ook vanaf deze plaats een bedankje aan Yvon!


7 april 2018: Bouwen en knopen op het educatief erf

Op het educatief erf werden we ontvangen door een griendwerker en gelijk aan het werk gezet! Wat was het geval: door storm en hoogwater was alles weggespoeld of vernield!
Er moesten bruggen gebouwd worden om het materiaal te kunnen overbrengen. Om de spullen te dragen moest een burry gemaakt worden, een soort draagbaar. Verder moest de keet opnieuw opgebouwd worden, een keet van twee rietmatten schuin tegen elkaar geplaatst. Een schrankkeet heet dat.
En de laatste opdracht was een een “oai” te bouwen, een eenvoudig toilet zoals de griendwerkers dat gebruikten.
Na afloop hadden we best trek, we hadden per slot van rekening 3 uur gewerkt! We konden mee-eten met de griendwerkers: brood op smaak gemaakt met lawaaisaus!


24 maart 2018: Stront!

Wie verzint er nu zo`n onderwerp. De begeleiders van de Biesboschonderzoekers natuurlijk!
Want ontlasting van dieren hoort bij de natuur! Niet alleen is het een mooie manier om teveel aan eten en delen van het eten die een dier niet kan verteren of zelfs schadelijk zijn kwijt te raken, ook is het vaak weer een bron van voedsel voor andere dieren of planten.
Na een uitleg over dit vieze onderwerp, waarin de aanwezigen leerden uitwerpselen te herkennen op vorm en geur (nee niet op smaak alhoewel het daar even op leek) gingen we de natuur in op zoek naar uitwerpselen. Die bleken er voldoende te zijn, konijnen, reeën, egels … er werd zelfs een echte beverdrol gevonden, en een uilenbal (niet echt een uitwerpsel maar erg leuk!)


10 maart 2018: Natuurkunst – de seizoenen

Waarom zijn de dagen in de winter kort en koud en in de zomer lang en warm? Aan de hand van een globe en een zaklamp als zon hebben we de werking van de 4 jaargetijden uitgelegd.
Wat is kenmerkend voor de flora en de fauna in elke jaargetijde en specifiek in de Biesbosch?
Daarover werd in 4 groepjes (1 jaargetijde per groepje) samen nagedacht en met elkaar hebben de kinderen hiervan een kleurrijk schilderij gemaakt. De 4 jaargetijden kunstwerken zijn nog een tijdje tentoongesteld geweest in het Biesboschcentrum.


24 februari 2018: Schoonmaakactie

Het was een koude ochtend, met een stevige oostenwind. Maar toch zijn we erop uitgetrokken, om afval op te ruimen uit de Biesbosch. Met de Sterling voeren we naar de “Rol” (kanooversteekplaats) aan het eind van het Katse Gat. Daar vertrok een groep naar rechts, om te eindigen bij Boetesloot. De ander groep liep de ander kant op, langs de Jongeneele Ruigt naar de Hengstpolder. De beide groepen werden uiteraard weer opgehaald met de Sterling, samen met een flink aantal gevulde vuilniszakken. Hard gewerkt deze ochtend, en tegelijk een mooi stuk winterse Biesbosch gezien!


10 februari 2018: Braakballen

Deze keer waren we weer eens te gast bij de Natuur en Vogelwacht Biesbosch. Iedereen heeft de plek kunnen vinden: hoeve Jong Dordrecht in polder de Biesbosch. Er worden daar van veel plaatsen braakballen verzameld van uilen, en wij mochten deze ochtend een paar braakballen van een kerkuil onderzoeken. Braakballen zijn uitgebraakte voedselresten, waarin de onverteerbare delen zitten: haren en botjes. Aan die botjes, en dan met name de kiezen, kun je zien om welke soorten het gaat. Vooral muizen. En vrij gemakkelijk kun je al zien wat het voedsel is van de muis: insecteneters als de spitsmuizen hebben heel ander kiezen en tanden dan de woelmuizen, die planteneters zijn, of de “echte” muizen, die alles eten. Er kwamen zelfs een paar rattenkaken uit de ballen tevoorschijn!


27 januari 2018: Tuinvogeltelling

In groepjes hebben we vogels geteld. Het ene groepje zag er
meer dan het andere groepje, maar dat hoort er natuurlijk bij! Deze
bijeenkomst was naar aanleiding van de Nationale Tuinvogeltelling.
Afgelopen jaar hebben in totaal 65030 mensen 1010756 vogels geteld.
Landelijk stond de huismus op nummer 1, de koolmees op nummer 2
en de pimpelmees op nummer 3.


13 januari 2018: Met de jeugdnatuurgroep het nieuwe jaar in

Ook de jeugdnatuurgroep kent een aantal eigen tradities, zo hebben we de eerste bijeenkomst van een nieuwe jaar altijd een speurtocht. Ook dit jaar was dat weer het geval. Vol goede moed vertrokken de Biesboschonderzoekers in kleine groepjes langs een bolletjes-pijltjes-route het gebied in.
Onderweg werden een aantal moeilijke vragen over het gebied gesteld. Weet je bijvoorbeeld het antwoord nog op de vraag hoe lang een bever onder water kan blijven of wat een bever doet als het water dichtvriest?
Natuurlijk mocht ook de vraag wat je het Nationaal Park voor 2018 toewenst niet ontbreken. We hopen dat die wens al is uitgekomen! Natuurlijk werd er afgesloten met een echte soep van Riet, want ook dat hoort bij de tradities !


9 december 2017: Insecten in de winter

Raymond begon met een inleiding over insecten, we hebben toen geleerd dat spinnen en pissebedden geen insecten zijn. In de winter hebben insecten het niet makkelijk, weinig voedsel, kou en slecht weer, daar houden ze niet van! Deze bijeenkomst ervaarden we zelf hoe het is, in de stromende regen werd er ongeveer 15 minuten gezocht naar de verstopplekken van insecten. We vonden eieren tegen de warme muur aan, de bijen zaten lekker dicht op elkaar en de kevertjes waren verstopt onder de bast van de boom. Daarna zijn we weer lekker naar binnen gegaan en hebben we een film gekeken over insecten in huis en mooie tekeningen gemaakt.


25 november 2017: Herfstbladeren

In de herfst verkleuren de bladeren aan de bomen, en vallen ze tenslotte af. Waarom is dat zo, en hoe verloopt het?
Na een rondje, waarin iedereen er iets over mocht zeggen, hadden we het verhaal al aardig rond. De blaadjes moeten eraf omdat de boom anders verdroogt in de winter. De boom kan dan geen water meer opnemen via de wortels, maar zou nog water kunnen verdampen, want dat gebeurt in de bladeren.
En de blaadjes vallen niet zomaar van de boom: eerst worden de belangrijke stoffen eruit gehaald, vooral het bladgroen, dan worden de vaten afgesloten met kurk, en dan pas valt het blad. Het breekt bij het kurklaagje, en laat daar een mooi merkteken achter.
Buiten zochten we bladeren van bomen. Bijna alle bomen van de zoekkaart vonden we ook wel. Daarna waren er twee knutselopdrachten. Afdrukken maken van bladeren door er met een hamer op te kloppen. En: bladermaskers.
Het kloppen van de hamers was door heel de Biesbosch te horen! Kijk maar op dit filmpje


11 november 2017: Natuurwerkochtend

Op deze ochtend hebben we gezaagd en geknipt. Langs een dijkje in de polder stonden Duitse Dotten, dat is een soort wilgenstruik, en die hingen helemaal over de dijk. Dat is niet goed voor de dijk, dus moesten ze ingekort worden.
Het afgezaagde hout moest tegen de dijk gelegd worden, dat wordt later opgehaald en weer als bio-brandstof ingezet.
Het was een flink stuk lopen, een uur hard werken, en weer terug lopen. Om twaalf uur stonden we weer flink moe bij het Biesboschcentrum. En nog wat leuks gezien? Ja, een tak met de Roodporiehoutzwam!


28 oktober 2017: De Nacht van de Nacht

Het laatste weekend van oktober hebben we een avondtocht gemaakt. Vanaf het bezoekerscentrum zijn we per fluisterboot vertrokken naar de Sterlingkeet. Daar hebben we veel van de vrijwilligers geleerd over hoe de griendwerkers vroeger leefden. Gewapend met zaklampen begonnen we onze tocht door de donkere Biesbosch. Je zag echt geen hand voor ogen. Spannend, want soms vraag je je toch af wat er s ’nachts in de griend leeft. Gelukkig hebben we geen monsters gezien onderweg, maar jammer genoeg ook niet veel dieren. Bij de steiger van de Zonnepont, hoorden we een gewone dwergvleermuis op de batdetector. Die probeerde voor zijn winterslaap nog de laatste insecten te vangen. Hij moest opschieten, want het begon nu toch wel koud te worden. Gelukkig werden wij snel weer naar de overkant gebracht, waar we ontvangen werden door Riet met een lekkere beker warme chocolademelk.


14 oktober 2017: De bever

We begonnen met een inleiding, met beelden op het doek.
Er werden heel veel vragen erg goed beantwoord, wat weten de kinderen veel van de Bevers!
Met stukken winterwortel hebben we geprobeerd te knagen zoals een bever dat doet.
De opgezette bever hebben we goed kunnen bekijken en voelen.
En toen naar buiten naar het bos, waar 2 groepen een beverburcht gebouwd hebben. Het was hard werken, de burchten waren geweldig.
Het was een fijne ochtend.


30 september 2017: Vogeltrek

Niet alleen trekken er in september erg veel vogels van het noorden naar het warme zuiden om te over-winteren, dit weekend was het ook euro bird watch 2017!
Elk najaar tellen vogelaars in heel Europa trekvogels wanneer miljoenen vogels richting het zuiden vliegen, een echt wonder van de natuur. Ook de Biesbosch-onderzoekers deden op deze dag mee met het tellen van vogels. Vier telposten werden bezocht. Ondanks het slechte weer kwamen er toch nog heel wat over. De spreeuw werd bij de Biesboschonderzoek telling de echte winnaar ook waren er heel wat grauwe ganzen in de Merwelanden aanwezig. Erg leuk was natuurlijk de torenvalk die bijna iedereen heeft gezien en de sperwer en de overvliegende grote bonte specht. Door al dat tellen kwamen we zelfs nog in tijdnood.


16 september 2017: Vissen

Deze keer ging het over vissen. Wat zijn eigenlijk vissen? Waarom is een walvis geen vis, en een zeepaardje wel? En hoe zit het met de inktvis, of met het zilvervisje?
Buiten gingen we vissen vangen, met netjes, en ook met een paar grote netten. Mooiste vangst was wel een echte snoek, gevangen met een klein netje! Er werden ook heel veel modderkruipers gevangen, en rivierkreeften.


2 september 2017: Marters

Wat zijn ook al weer marterachtigen in de Biesbosch, o ja de bunzing, hermelijn , wezel en boommarter. Is het een bunzing, een hermelijn of toch een wezel… ik zie een zwarte staartpunt dus …. en wie was er chocolade-bruin, wie heeft een mooi masker en wie is er erg klein maar o zo fel?
Na deze dag wisten alle Biesboschonderzoekers de antwoorden, maar weten jullie het nu nog?
Welke andere marterachtigen komen er dan verder in Nederland voor maar nog niet in de Biesbosch? Ook hierop hebben we het antwoord. Buiten hebben we nog een tijd naar sporen gezocht die op de aanwezigheid van marterachtigen zouden kunnen wijzen. Helaas hebben we die niet gevonden, Maar deze rakkers zijn ook zo moeilijk waar te nemen wellicht lukt het jullie in de kerstvakantie . We weten nu allemaal hoe ze er uit zien.17 juni 2017: De laatste bijeenkomst

Vandaag was alweer de laatste jeugdnatuurbijeenkomst van het schooljaar en de Biesboschonderzoekers doken op deze dag het verleden in. Via een mooie wandeling over het Griendmuseumpad kwamen we uiteindelijk bij een huisje in de Biesbosch waar vroeger de griendwerkers de nacht doorbrachten om de volgende morgen al weer vroeg op het werk te zijn. We noemen dit huisje een griendkeet. In de griendkeet gaf Leen Fijnekam, een lid van de Vereniging van Vrijwilligers Hollandsche Biesbosch uitleg over het moeilijke leven en vooral werk van de griendwerkers. Buiten vertelde Winston van de Water het een en ander over een aak waarop al het Wilgenhout vervoerd werd. Om het jaar goed af te sluiten waren er natuurlijk weer pannenkoeken van Riet die, hoe kan het ook anders verrukkelijk smaakten. Moe en voldaan wandelden we daarna weer terug.


3 juni 2017: Biesboschverhalen

Op zoek naar Biesboschverhalen. Het was even zoeken, maar uiteindelijk vonden we een heuse wolf. Zou hij op onderzoek uit zijn in de Biesbosch? Zou hij hier willen wonen? Samen met de Biesboschonderzoekers heeft de wolf dit onderzocht. Conclusie: de wolf vond het hier maar te nat en de bevers stonken hem te erg. Die wilde hij beslist niet eten!
De wolf was wel benieuwd naar verhalen van andere dieren. Zo kwam hij er bijvoorbeeld achter, dat schapen hun mooie, zacht vacht krijgen door veel gras te eten. Hierdoor dacht de wolf, dat hij zelf een mooie, zachte vacht kreeg door het eten van andere dieren met een vacht…
Ook hebben we verhalenspelletjes gespeeld. Je denkbeeldige lievelingsdier op schoot nemen (voor zover dit ging!) en de anderen laten raden om welk dier het ging. We weten in ieder geval dat een bij vast niet het lievelingsdier van Daan is!
Zo zie je maar weer: er valt veel te vertellen in de Biesbosch!
Bekijk ook een filmpje over deze ochtend!


20 mei 2017: Bijen

Op deze ochtend ging het over bijen en wat die allemaal doen. Er was een echte imker uitgenodigd, die ook de bijen in de winkel van het Biesboschcentrum verzorgt. Na een uitgebreide uitleg in de groepsruimte hebben we ook dit bijenvolk bekeken. En buiten hebben we gekeken hoe insecten zorgen voor de bestuiving van planten doordat ze steeds opzoek zijn naar nectar.
Voor wie het nog niet wist: zonder de bijen en andere bestuivers zou het met de natuur en ook met de landbouw helemaal fout lopen!


6 mei 2017: Naar de schaapskudde

Een bijna jaarlijks terugkerende activiteit: een bezoek aan de schaapskudde die in de omgeving van het Biesboschcentrum de grasbegroeiing kort houdt, in plaats van maaimachines.


22 april 2017: Roofvogels

Ja die kennen we natuurlijk wel, of toch niet? Want is een uil nu wel of niet een roofvogel, en hoe zit dat met een kraai, een ekster en een Gaai want die eten toch ook jonge vogeltjes als ze de kans krijgen? Na een discussie over deze best wel belangrijke zaken gingen we de Merwelanden in om Biesbosch-roofvogels te spotten. En als echte spotters werd er natuurlijk een tellijst bijgehouden.
Helaas lieten de roofvogels die echt veel punten waard waren (natuurlijk ook de visarend en de zeearend) zich vandaag niet zien. Een bruine kiekendief was in ieder geval al een erg mooie score.


8 april 2017: Het ei

Eieren kleuren op z’n “Sassisch” – wat in het oosten van ons land nog steeds gedaan wordt.
We zijn met de inleiding begonnen. Hans heeft het oorspronkelijke verhaal gedaan, waarin uitgelegd wordt wat Sassisch verven is. Daarna zijn we naar buiten gegaan om blaadjes en bloempjes te plukken. die we nodig hadden om de eieren te verven. Daarna weer naar binnen waar de eieren in een doekje met uienschillen en de natuurlijke materialen verpakt werden. Daarna werden ze in een pan met water met koffiedroes gekookt. We zijn tijdens het wachten weer naar buiten gegaan. Daarna binnen de eieren uitgepakt. Ieder ei was een verrassing!. Limonade en lekkers – en dan weer naar huis.


25 maart 2017: Afval opruimen

Helaas is het zo dat niet iedereen beseft dat afval niet thuishoort in de natuur. En dan vooral afval dat de natuur niet zelf kan opruimen, zoals blikjes, en vooral: plastic. Veel plastic komt uiteindelijk terecht in de oceaan, waar het de beruchte plastic-soep-velden vormt.
Om een steentje bij te dragen hebben we deze ochtend vuil geruimd op de oevers van de Nieuwe Merwede. Dat betekende eerst een boottochtje naar de Huiswaard. Daarna hebben we nog heel wat zakken gevuld met afval.


11 maart 2017: Naar de Sterrenwacht

Deze keer hebben we een keer s’avonds afgesproken. Want we gingen naar de Sterrenwacht. In de les van de aardige meneer die daar werkt, hebben we veel geleerd over ons heelal. Voordat we door de telescoop mochten kijken, moesten we even wachten. Dit was helemaal geen straf, want we hebben onze ogen uitgekeken. In de sterrenwacht valt zoveel te zien en te beleven! Toen het eindelijk zover was, hebben we in de grote koepel door de telescoop mogen kijken. Het was wat bewolkt, maar we hebben de maan goed kunnen zien. Daarna was er nog een kleine verrassing, want er werd een opgelapte vleermuis losgelaten. Hij wou eerst niet vliegen, hij had vast last van plankenkoorts. Toch wel spannend voor zo’n klein beestje.


25 februari 2017: Het Ruige Biesboschpad

We zijn op avontuur geweest op het ‘Ruige Biesboschpad’ en ruig was het zeker! Het was nat en glad op onze zoektocht naar dierensporen. We moesten klimmen en klauteren als apen door onze eigen jungle. Maar dat was het allemaal waard, want we hebben hele gave sporen gevonden. Zoals veren en botten van een kerkuil! Ook een dode mol, een braakbal en een hol dat wel eens van een vos zou kunnen zijn. Jammer genoeg hebben we ook weer veel mensensporen gevonden. Waarom ruimen mensen toch hun rommel niet op?


11 februari 2017: Naar Kort- en Lang Ambacht

Deze keer zijn we diep de Biesbosch ingegaan! Met fluisterboot de Sterling voeren we naar de Ruigten Bezuiden de Peereboom, een vroegere landbouwpolder waar nu het water vrij kan in- en uitstromen. In de polder is klei weggehaald voor de dijkverzwaringen, en het is nu een overloopgebied voor als er teveel rivierwater is. En het is vanzelf een prachtig natuurgebied geworden. We zagen er onder andere de Blauwe Kiekendief zweven.
We hebben over de dijk gelopen langs de volgende polder, die ook al onder water gezet is, en bijna net zo’n mooie naam heeft: Kort- en Lang Ambacht. Na nog even een blik geworpen te hebben in de volgende polder – Stededijk – gingen we weer aan boord en voeren, ons verwarmend met een beker warme chocola, terug naar het Biesboschcentrum.


28 januari 2017: Vogels tellen

Deze ochtend hebben we meegedaan aan de Landelijke Tuinvogeltelling. Iedereen kon dit weekend meedoen door een half uur lang vogels in de eigen tuin te tellen. Als heel veel mensen dat doen kun je uit al die tellingen heel veel dingen te weten komen. Dat is wat we wetenschap noemen, zo legde Susanne uit.
In groepjes hebben we zelf ook vogels geteld. Het was best koud en we konden soms over het ijs lopen!


14 januari 2017: Nieuwjaarsspeurtocht

De eerste bijeenkomst in een nieuw jaar is bijna traditioneel een speurtocht. Deze keer kregen de groepjes een GPS-toestel mee. Daarmee moest een aantal punten gevonden worden, door de pijl op het apparaat te volgen.
Bij elk punt moest je proberen de goede foto bij deze plek te vinden. En je kreeg steeds een cijfer. Uit al die cijfers kon je de coördinaten vinden van het doel van de speurtocht: een verborgen schat!
Uiteindelijk waren alle groepen ongeveer gelijk in de buurt van dat eindpunt, maar het kostte nog moeite om het verstopte doosje te vinden! Maar het is gelukt.


17 december 2016: Hutten bouwen

En de laatste keer dit jaar: hutten bouwen in het speelbos. Vroeger moesten de Biesbosch-arbeiders immers ook zelf eerst een soort hut bouwen, om in te overnachten. Gelukkig hoefden wij dat niet, we konden gewoon weer naar huis. En ook deze keer was er weer na afloop: warme chocolademelk!


3 december 2016: Vogels door de winter helpen

Drie december, vlak voor de sinterklaas, stond dieren kijken en aaien op het Wellant op het programma.
Dat liep even anders. Onze contactpersoon woont tegenwoordig in Limburg.
Omdat het bijna winter is en vogels in de winter altijd moeilijk aan voedsel kunnen komen, besluiten we met vogelvoer aan de slag te gaan.
We begonnen met een gesprek over vogels in de tuin en een tuinvogeltest. Het was erg leuk om te horen dat bijna iedereen de algemene tuinvogels wist te herkennen. Na een korte uitleg gingen alle Biesboschonderzoekers aan de slag met het maken van vetbollen en snoeren van pinda`s. Tevreden en volgeladen met tuinvogelvoer ging iedereen naar huis.


19 november 2016: Naar Zuidhaven en Tongplaat

Deze ochtend hebben we een stevige wandeling gemaakt door twee gebieden in een ander deel van de Biesbosch.
We startten bij de Zuidhaven en liepen langs het Zuidplaatje naar de Tongplaat. Daar hebben een tijd naar de aanwezige vogels gekeken, verschillende soorten eenden, Zilverreiger onder andere.
Vandaar richting de oever van de Nieuwe Merwede. Daar hebben een tijd kunnen kijken naar een Zeearend, die in een bom zat!
Terug gingen we over de dijk rond het Zuidplaatje langs de Nieuwe Merwede, een mooi wild stuk met oude bomen, strandjes, een oud sluisje en een kooibos.
Tot slot was er warme chocolademelk!


5 november 2016: Wilgen knotten

Op 5 november was het de Landelijke Natuurwerkdag. Dus ook wij Biesboschonderzoekers hebben er een echte werkdag in de natuur van gemaakt.
Er werd flink gehakt in het griendje bij de Passantenhaven. Dit is een stukje griend dat met allerlei verschillende soorten wilgen beplant is. Na het hakken moesten de takken ook nog versleept worden, dat was nog een hele klus!
Bij een werkdag hoort ook een echte pauze om uit te rusten, daarbij werden we verwarmd met bekers warme chocola.


22 oktober 2016: Giftige planten

Twee weken na de eetbare natuur was er aandacht voor de giftige natuur. Via de meest giftige dieren van de wereld kwamen we bij giftige planten. Natuurlijk wilde iedereen weten waarom sommige planten en dieren giftig zijn. Welke giftige planten hebben wij in onze huiskamer of in onze tuin staan en welke giftige planten staan er in de Biesbosch. Vol met al deze kennis zijn we daarna buiten delen van planten gaan verzamelen die we weer terug in het centrum onder een stereoscoop beter hebben bekeken. Aan het einde van de bijeenkomst was het moeilijk om iedereen de groepsruimte uit te krijgen…. ze wilden allemaal meer zien …


8 oktober 2016: Eetbare natuur

Kan je alles wat uit de natuur komt eten? Vast wel maar of dat ook goed is ?
Vandaag ontdekten de Biesboschonderzoekers niet alleen wat je wel en niet kan eten maar ook van iedere eetbare plant welke delen je dan kunt eten. Natuurlijk begreep iedereen dat je niet alleen planten uit de natuur kan eten maar ook andere organismen.
Buiten werden de verschillende onderdelen die je van een plant kan eten verzameld om er terug in de groepsruimte een echte veldsalade van te maken. Hierbij werd gelet op vormgeving en kleuren maar natuurlijk ook op eetbaarheid . Door een deskundige, een werknemer van het restaurant, werd tenslotte een groep aangewezen die deze taak het beste had uitgevoerd. Ook wilde de medewerker nog kwijt onder de indruk te zijn van alle prestaties.


24 september 2016: Spelletjesochtend

Zaterdag was het zover. Natuurspelletjes. Velen dachten dat we haasje-over gingen doen, maar dat was niet zo.
Nadat we in groepjes waren verdeeld, legden we een parcours af met allerlei verschillende spelletjes die met de natuur te maken hebben.
We hebben vogels, die zich erg goed verstopt hadden, gespot in een minibos. We hebben gras geplukt met onze tenen, een vis van stokken een andere kant op laten zwemmen en in het zand pictionary’s van dieren en natuurverschijnselen getekend en geraden. Ook hebben we zo snel mogelijk 10 specifieke natuurdingen verzameld die je van te voren 1 minuut lang onder een theedoek mocht bekijken. Het viel lang niet mee om ze allemaal te onthouden én vervolgens te vinden. Verder hebben we ontdekt wat blijft drijven en zinken in het water.
Een leuke en ook leerzame ochtend!


10 september 2016: Kleine dieren

Na de waterbeestjes gingen we op zoek naar nog meer kleine
dieren. In groepjes werd er echt overal gezocht: in de lucht, op het
land, in de grond en in de hoofden van de Biesboschonderzoekers.
Met een klamboe werden er vliegende insecten gevangen, met
schepjes werd er gegraven in het aarde, maar de meeste dieren
werden er gevonden tussen de planten. Bij een opdracht werden
er tekeningen gemaakt van fantasiedieren, helemaal uit hun hoofd
mochten de kinderen een dier tekenen dat ze graag nog eens tegen
zouden komen.


27 augustus 2016: Waterbeestjes

Op deze mooie zomerdag hebben we naar beestjes in de slot gekeken. Met schepnetjes haalden we de beestjes uit het water. Je staat versteld wat er allemaal boven komt! Libellenlarven, waterwantsen, kikkervisjes ( en ook kikkers trouwens), modderkruipers ….


18 juni 2016: Naar de Brabantse Biesbosch voor de afsluiting van het seizoen

Alweer de laatste bijeenkomst voor de schoolvakantie. We moeten het eerlijk zeggen dat de voorspellingen voor deze dag allesbehalve goed waren. Het leek wel alsof het altijd regent en koud is als we naar de Brabantse Biesbosch besluiten te gaan. Ook nu was het al dagen lang koud en erg nat weer.
Maar die zaterdag hadden we geluk, het weer was best goed . In de Brabantse Biesbosch wandelde 1 groep van het pontje naar een oude griendkeet vlak bij het Biesboschmuseum. Onderweg kwamen ze naast enkele vogels een aantal paarden tegen. Materiaal uit de natuur werd verzameld. Groep 2 ging met de auto naar de Pannenkoek hier werd tijdens een korte wandeling materiaal verzameld voor het maken van een kwartetspel om daarna groep 1 in de griendkeet te ontmoeten. Voor de griendkeet werden heerlijke door Riet gemaakte pannenkoeken gegeten waarna de groepen van rol wisselden. Terug bij de pont werd afscheid genomen van elkaar en van een prima Biesboschonderzoekers jaar.


4 juni 2016: Herbarium (vervolg) en slakken

Op 4 juni werden de herbariumbladen afgemaakt. Met ook deze keer een extra onderwerp: slakken! Deze glibberige kruipers bleken toch ook heel interessante beestjes te zijn, ook al kun je ze niet aaien…


21 mei 2016: Herbarium (vervolg) en zintuigen

Op 21 mei werd er verder gewerkt aan het herbarium. Ook bekeken we welke insecten er zoal voorkomen op de verschillende bloemen.


7 mei 2016: Herbarium maken

Iedereen heeft wel een geprobeerd om bloemen of planten te drogen gewoon omdat ze mooi zijn. Op 7 mei maakten de Biesboschonderzoekers kennis met het begrip herbarium. Ook kregen ze te horen dat drie bijeenkomsten gebruikt zouden worden om buiten de mooiste planten te verzamelen en te drogen. Bij de derde en laatste bijeenkomst mochten ze een collage (verzameling op 1 bladzijde ) maken van de planten die het mooiste gedroogd waren. Buiten bleek het al snel moeilijk om te kiezen uit alle planten die door het vroege voorjaarszonnetje al groeiden . Binnen werden de uitgekozen planten in de oude boeken en zelfs een enkele plantenpers die mee waren genomen gelegd om te drogen.


16 april 2016: Macro en micro: de wereld van het kleine

Een dag waarop de Biesboschonderzoekers echt goed naar de natuur hebben gekeken. Na een kennismaking met de woorden Micro en Macro werden buiten dingen verzameld die daarna binnen onder een microscoop beter werden bekeken. Vol verbazing werden deeltjes van planten, insecten en planten vergroot bekeken.
Om 12.00 uur was het voor de Biesboschonderzoekers moeilijk om te stoppen met kijken …


2 april 2016: Naar de Huiswaard

De Huiswaard is een gebiedje in de Biesbosch dat dicht bij het Bezoekerscentrum ligt, maar dat alleen over water bereikbaar is.
Met behulp van de Grienduil – eigenlijk een fietspontje – en nog een bootje hebben we dit gebied verkend. We vonden onder andere “Sterrenschot”. Als een reiger, of een ander dier, een kikker opeet, zwellen de eieren in buik van die kikker op. Dat voelt niet goed, en de reiger zal het goedje uitspugen. Deze smurrie wordt sterrenschot genoemd, of ook wel heksensnot…
We zagen ook veel beversporen.


19 maart 2016: Bijnamen

Tijdens deze bijeenkomsten mochten de Biesboschonderzoekers
ook zelf bijnamen verzinnen. Voorbeelden hiervan zijn: een katje is
een “miauw” en mos is een “spons voor water in je laarzen”. Alle
bijnamen werden op briefjes geschreven en de voorwerpen waar
deze bij pasten werden verzameld. Vervolgens werd er hiermee een
soort van memory gespeeld. De namen en voorwerpen moesten
door de rest van het groepje gecombineerd worden. Had je het goed,
dan mocht je het kaartje houden. Dit was belangrijk, want voor de
volgende opdracht waren de kaartjes weer nodig. Nu moesten de
Biesboschonderzoekers op zoek naar een ander voorwerp dat ook
bij deze bijnaam zou kunnen passen. Het was heel leuk, want we
kwamen ook nog langs een beverburcht.


5 maart 2016: Werken aan een houtril

Maar …..wat is dat, een houtril? Een houtril is een wal of muur van takken die wordt gemaakt van in de lengte opgestapelde takken en hakhout. De hoogte is afhankelijk van de hoeveelheid beschikbaar materiaal en kan 0,5 meter zijn maar ook 1,5 meter.
Aan de rand van het beverobservatorium vormt een houtril een beschutte woon- en voortplantingsplek voor kleine zoogdieren zoals egels, wezels en muizen.
Vogels, waaronder het winterkoninkje en de roodborst kunnen er een nestje bouwen , schuilen maar ook naar voedsel zoeken en er groeien veel paddenstoelen en mossen.
Eerst werd hakhout op de houtril bij de Baanhoekweg gegooid.
Ongelofelijk hoe hard de Biesboschonderzoekers hierbij konden werken. Ze bleven hout naar de houtril brengen. Toen er nog een klein uurtje over was werd een nog wat hout in de wilgentuin gehakt. Ook hier werd weer erg hard gewerkt. Ik weet zeker dat iedereen na afloop erg moe was, dat heb je zo met dat harde werken!


13 februari 2016: Boomknoppen

Hoe kun je in de winter bomen herkennen? Aan de blaadjes kun je het niet meer zien, want die zijn afgevallen. Meestal.
Waarom eigenlijk? Wat zijn blaadjes eigenlijk en waar dienen ze voor? En hoe overleeft de boom dan zonder die blaadjes?
In de winter herken je de boom aan andere kenmerken: knoppen bijvoorbeeld, of de vruchten, of de schors. We hebben eerst binnen en daarna buiten takken van bomen bekeken en gewapend met zoekkaarten op naam gebracht.


30 januari 2016: Het Ruige Biesbospad

We gingen het Ruige Biesboschpad doen. We liepen over een heel modderig pad. Het regende en het was koud. Maar dat gaf niet. Ik had een hele dikke jas aan. Eén keer viel ik bijna in een
moddersloot. Gelukkig ging het nog net goed.
Aan het eind kregen we warme chocolademelk en een chocoladekoekje. (Verslag van Henk Luijk)


9 januari 2016: Speurtocht

De eerste dag in 2016 waarin we op stap gaan met de Biesbosch onderzoekers.
Traditioneel staat er een speurtocht op het programma die de jongeren moeten volgen. Dit jaar doen we het iets anders.
Na een welkom en natuurlijk de beste wensen gaan de Biesboschonderzoekers er op uit om zelf een speurtocht te maken.
Een aantal vragen en/of aanwijzingen waren best moeilijk. Enkele voorbeelden: noem 10 roofvogels in de Biesbosch (weten jullie ze?) Of … zoek het bord verboden voor honden (weten jullie waar het in de polder staat? ) Of .. hoe heet het gebouw voorbij het Biesboschcentrum?


12 december 2015: Voer voor wintervogels

Als afsluiting van het kalenderjaar hebben we vetbollen gemaakt en pindasnoeren geregen. Die kunnen we thuis ophangen om de vogels een extraatje te geven in de koude periode. Het laatste deel van de ochtend hebben we het vervolg gezien van de film over Pluk, de Bever. Een happy end!


28 november 2015: De Bever

Op 28 november stond een bezoek aan de Brabantse Biesbosch op het programma. Het weercijfer voor deze dag was echter een 2. Snel werd een alternatief plan gemaakt. Een groot deel van de groep heeft nog niet echt kennis gemaakt met de bever dus werd dit het thema voor deze bijeenkomst. Na het ophalen van de kennis over de bever werd het 1e deel van Pluk de bever bekeken en werd buiten gezocht naar sporen.
Ondanks alle voorspellingen uiteindelijk best en leuke en toch droge bijeenkomst!


14 november 2015: Wilgen afzetten

Deze ochtend was uitgekozen als een Biesbosch werkdag. De ene keer is dat wilgen knotten, de andere keer houtrillen maken, of zelfs bomen planten. Deze keer had de beheerder van het gebied ons gevraagd de wilgen die dicht op het Moldiep staan kort te zagen. Zodat het Moldiep niet overgroeid raakt.
Het was nog wel even spannend of het hoge water het werken niet onmogelijk zou maken! Maar gelukkig, toen we begonnen was het voldoende gezakt. Onder toeziend oog van ook enkele ouders (voor de veiligheid) hebben we flink wat hout weggezaagd en op hopen gezet. Dat hout is bedoeld als brandstof voor electriciteitscentrales. Een paar dagen later had een bever flinke geknaagd aan één van de achtergebleven takken!


31 oktober 2015: Speurtocht bij de Oosthaven

Voor de bijenkomst van 31 oktober werd de Dordtse Biesbosch bezocht. Met behulp van een speurtocht werd de Oosthaven verkend. Omdat het herfst is zochten we speciaal naar paddenstoelen. De groep van Pelle, Daan, Albert Jan , Jonathan en Sander wist zelfs 13 verschillende soorten te ontdekken. Met Hans als begeleider ook niet helemaal verwonderlijk.
Ook werd een groot aantal vogels waargenomen en werd er vooral genoten van dit voor de groep onbekende gebied.


17 oktober 2015: Naar de schaapskudde

We zijn begonnen met de inleiding in het Biesboschcentrum.
We hebben enkele vragen over de schapen opgeschreven, die we samen aan Marly, de schaapherder, wilden stellen. Daarna: naar buiten, op weg naar de schapen. Die liepen voorbij de boerderij, dus het was nog een flinke wandeling.
We werden begroet door Marly. Het was weer spelen met de honden, schapen aaien, enz.
Vragen gesteld aan Marly, en daarna weer terug naar het Biesboschcentrum.


3 oktober 2015: Geneeskruiden

Op 23 oktober gingen we met de Biesboschonderzoekers naar geneeskrachtige planten op zoek. Ik (Bart) begon de bijeenkomst met een presentatie over geneeskrachtige planten, met deze presentatie wilde ik de kinderen vertellen wat geneeskrachtige planten zijn en waar ze voor dienen. Wat velen niet wisten was dat de brandnetel ook een plant was die hierbij hoorde.
Na de presentatie gingen we in groepjes verdeeld naar buiten om brandnetels te gaan zoeken. Maar zoals jullie wel weten kunnen brandnetels behoorlijk prikken, dan wordt je geprikt en dan ga je opzoek naar hondsdraf of weegbree, maar die staan er natuurlijk niet altijd en dus kwam Riet Keyzer goed van pas, want die heeft altijd wel een zalfje bij.
We verzamelden rond 11:30 weer in het bezoekerscentrum en gingen er brandnetelthee van maken, wat overigens niet onaardig smaakte.


19 september 2015: Slootje prutten

Met schepnetten waterdiertjes uit de sloot halen, altijd leuk! Na een inleiding als opwarmertje leefden we ons uit. Modderkruipers, rivierkreeften, bootsmannetjes, waterkevers en nog meer. En ook zonder de schepnetten viel er genoeg te zien bij het water, heel veel waterjuffers bijvoorbeeld, Roodoogjuffers. Trots kon elke groep aan de andere groepen laten zien wat er allemaal gevangen was.


5 september 2015: Wat vliegt daar?

Op 5 september mochten we voor het eerst na de zomervakantie de Biesbosch onderzoekers weer begroeten. Naast stoere vakantie verhalen stond vooral kennismaken centraal.
Aan het einde van het vorige seizoen hadden we immers afscheid genomen van een aantal Biesboschonderzoekers waardoor kinderen van de wachtlijst door konden stromen.
Voor de bijeenkomst zelf stond vliegen centraal. Wat is vliegen, welke dieren kunnen vliegen en hoe kunnen dieren vliegen. Alles kwam aan bod en natuurlijk gingen we buiten vliegende dieren zoeken!


27-6-2015 Op zoek naar de grienduil

Vandaag de laatste bijeenkomst van voor de vakantie. Lekker lopen over het Griendmuseumpad en daar van alles gezien. Vooral de leverbot in de antenne van de barnsteenslak trok veel bekijks.

Ook konden we enkele libellen waarnemen en hoorde de groep van Hans de Wielewaal.

Bij de Steenenkeet, een griendwerkershuis in de Sterlinggriend, hebben we van Ingrid en Sjaak van alles geleerd over het leven van de griendwerker, heerlijke pannekoeken en meloen gegeten van Riet en afscheid genomen van Marie en Maartje die volgend jaar naar klas 2 van het voorgezet onderwijs gaan dus in de oudere groep verder gaan. Ook Jan besluit te stoppen.

De terugweg hebben we over de vakantie plannen gesproken en best wel snel doorgelopen om weer op tijd bij het pontje te zijn. Een geweldige afsluiting van het jaar.


logboek biesboschonderzoekers 30-5-2015 deel 1 13 juni 2015: Bijen

Er kwam een imker langs die leuke informatie over bijen gaf. Daarna gingen we naar de bijen kijken in het centrum en buiten bij de kassen. Hij beantwoordde daar vragen van kinderen en liet ons de bijen bekijken. Vervolgens liepen we terug naar het centrum en zochten naar bloemen die bijen aantrekkelijk zouden vinden en daarbij legden we uit waarom. Als afsluiting keken we nog een filmpje over de gevaren die bijen tegemoet komen.


30-5-2015: Wat hebben eierdozen met natuur te maken

Vandaag met de Biesboschonderzoekers meer aandacht geschonken aan het goed gebruiken van je zintuigen. Eerst werd met een toverdrank de geuren van bomen beter waargenomen. Daarna zochten de Biesboschonderzoekers aan de hand van een zelf gekozen thema natuurverschijnselen die met dit thema te maken. Deze werden verzameld in de vakjes van een eierdoos verzameld.
Hoe zou het zijn om ogen op je hoofd te hebben. Op deze vraag kregen de Biesboschonderzoekers op de terugweg naar het Biesbosch centrum door gebruik te maken van een hemeloog. Vanaf vandaag moeten alle Biesboschonderzoekers de natuur in ieder geval zorgvuldiger waar kunnen nemen.


logboek biesboschonderzoekers 30-5-2015 deel 1 23 mei 2015: Het Pietje Pijl-spel

Het Pietje-Pijlspel is een spel – dat zal ik alvast verklappen – waarbij heel veel pijlen gevolgd moeten worden naar allerlei opdrachten. Een completer verslag van deze ochtend komt nog, maar door op het plaatje hiernaast te klikken kun je alvast het logboekverslag van Maartje bewonderen!

Met als extra: een felicitatie!

Riet, gefeliciteerd!

Riet, gefeliciteerd!


logboek van Job 25-4-2015 25 april 2015: Uilenballenpluizen

Vandaag waren de Biesboschonderzoekers op bezoek bij de stichting natuur en vogelwacht Dordrecht en natuurlijk zijn er dan activiteiten met vogels !
Veel roofvogels slikken delen van hun prooi geheel door, de onverteerbare resten(veren, botjes, schedels enz.) braken ze dan als braakbal weer uit. De bekendste braakballen zijn de uilenballen.
Voor natuurwetenschappelijk onderzoek waar ook de vogelwacht aan meewerkt geeft iedere uilenbal veel informatie over de dieren die in het gebied wonen. Aan de schedeltjes kan je bijvoorbeeld muizen en ratten herkennen. Vandaag hebben de Biesboschonderzoekers door het uitpluizen van de uilenballen niet alleen zelf veel geleerd maar ook de wetenschap een beetje geholpen.
De schedeltjes en botten die we tegen zijn gekomen hebben we immers aan de natuur en vogelwacht gegeven.


logboek van Job 25-4-2015 28 maart 2015: Op pad in de Stededijk

We zijn met de hele groep ’s ochtends in de boot gestapt, en we hebben een stukje gevaren naar de Stededijk. We hebben daara een flink eind gelopen, en heel veel leuke dingen gezien en gevonden. Iedereen heeft wel iets leuks gevonden, en we hebben het erg naar onze zin gehad. Op de terugweg met de boot hebben we ook nog een paar mooie vogels gespot. Kortom, het was een hele geslaagde dag.


14 maart 2015: Ruige Biesbosch-pad


Activiteiten langer geleden

Bijeenkomst 6 september 2014 : Op blote voeten

De eerste bijeenkomst na de zomer. Veel nieuwe deelnemers die er voor het eerst bij waren. Tijd dus om kennis met elkaar te maken. Maar ja hoe doe je dit op een ‘natuurlijke’ manier? Er was bedacht dat kinderen door middel van vogelgeluiden tweetallen moesten maken om daarna samen enkele vragen te bespreken en dit daarna in de grote groep aan elkaar te presenteren. Het leek wel vroeg voorjaar want zoveel geluiden tegelijkertijd van wel 10 verschillende soorten vogels. Maar de tweetallen hebben elkaar allemaal gevonden.

Ook een eerste echte kennismaking met de Biesbosch stond op het programma: overvaren naar het Griendmuseumpad. Hier hebben we onder begeleiding van de nieuwe assistentbegeleiders Jytte, Bart en Tom uitleg gekregen over wat nu typisch Biesboschnatuur is. Ook hebben we een deel van het pad op blote voeten gelopen. Een andere manier om de Biesbosch echt te voelen.

En, oh ja , die muggen voelde we soms ook wel …

Bijeenkomst 20 september 2014 : Zwemmen en drijven

Dit keer een prima dag om met de jeugdnatuurgroep op pad te gaan en …. Vandaag staat onderzoek naar waterdiertjes op het programma, dat is altijd leuk.

Als Peter met Susanne de mogelijke visplekken bekijken komen we tot een vervelende ontdekking. De sloten zijn juist afgelopen week uitgebaggerd. Op de kant ligt een verse laag modder uit de sloot, alle waterplanten zijn verdwenen, het water is troebel.

Er is geen tijd meer om veel andere plekken te bekijken. We moeten het er op wagen en desnoods een slootje in de Hel en Zuilespolder gebruiken.

Om tien uur krijgen de kinderen te horen wat ze allemaal kunnen vangen, spinnende waterkever, een rivierkreeft, kleine modderkruiper, tien- en driedoornige stekelbaarsjes, verschillende soorten slakken en wie weet een staafwants … Of we ook wel eens een geelgerande waterkever vangen … ja het kan wel … maar nu met die modder ….

Dan na een korte wandeling aan de slag. De eerste sloot levert een enkele modderkruiper op (zal wel uit de modder gekropen zijn) en verder niets.

Dan komen de berichten van de sloot verder op binnen … fantastisch alles wat hierboven staat wordt gevangen, als klap op de vuurpijl ook nog een nieuwkomer in Nederland, de zwartbekgrondel. Deze wordt zelf tot twee keer toe gevangen! Ook worden enkele kleine watersalamanders ontdekt. Kortom een geweldige dag voor alle Biesboschonderzoekers (goed gedaan!) en ook voor Peter als Tom zijn sleutels weer terug weet te vinden! (Tom bedankt!)

Bijeenkomst 04 oktober 2014 : Paddenstoelen in de Biesbosch

Herfst is het seizoen van de paddenstoelen. Dus ook dit jaar was er weer aandacht voor deze vreemde ‘wezentjes’, die plant noch dier zijn. Voor een aantal deelnemers was dit de eerste kennismaking met de jeugdnatuurgroep. Na een kennismakingsrondje en een opwarmertje over het onderwerp, gingen we naar buiten. In de Biesbosch was een heel zeldzame paddenstoel gevonden, een Korrelige taaiplaat. Sommigen hebben deze gezien, maar helaas, er was niet veel meer van over. Wel heeft iedereen goed de aardsterren kunnen zien, bolletjes vol sporenpoeder op een stervormig “schoteltje”. Het was een beetje zoeken, maar er werden toch nog aardig wat zwammen gevonden.

Bijeenkomst 18 oktober 2014 : Schilderachtig

Op deze bijeenkomst hebben de Biesboschonderzoekers zich laten inspireren door de herfst.

Vier leden van Octo-Art, de teken- en schildervereniging uit Zwijndrecht, hebben een workshop schilderen verzorgd. Leden van Octo-Art zijn nu ook te zien met een expositie in het Biesboschcentrum. De Biesbosch komt hier steeds op verschillende manieren in beeld.

Wij gingen eerst naar buiten om iets te vinden wat met de herfst te maken had. Daarna zijn we dit op doek gaan schilderen. Sommigen hebben dit heel precies nageschilderd, anderen gingen experimenteren met kleuren en composities. Er ontstonden prachtige werken. Misschien kunnen we zelf een keer gaan exposeren? Alle werken werden vervolgens gefotografeerd en na afloop konden ouders de resultaten bekijken.

Bijeenkomst 15 november 2014 Egels in de winter

Het begint een traditie te worden , als Sinterklaas naar Nederland komt neemt hij voor de Biesboschonderzoekers slecht weer mee. Ook op 15 november van dit jaar was dat weer het geval.

Toegegeven het was prima weer om uit te leggen welke problemen bevers in de winter allemaal tegenkomen. Bevriezen, voedselgebrek onderkoelen je moet er niet aan denken.

Na het bekijken van enkele natuurvondsten door deelnemers, het logboek en de introductie over egels in de winter,  besloten de Biesboschonderzoekers om de Egels een grotere kans te geven veilig de winter door te komen. Hiervoor werd op enkele plekken van natuurlijke materialen als takken, boomstronken, mos, bladeren en boomschors een onderkomen gemaakt  waar de egels  veilig en beschut hun winterslaap door kunnen brengen. Ook werd nog een filmpje van vara` vroege vogels bekeken:

https://vroegevogels.vara.nl/Fragment.150.0.html?&tx_ttnews[tt_news]=370195&cHash=365accf59b1b4149f4427f62992bbc59

Natuurlijk gaan we aan het einde van de winter bekijken of één van deze egelonderkomens bezet is.

 

9 februari 2013: Watching the stars

De natuur reikt verder dan de toppen van de bomen!

Om dat echt te beleven moesten we zaterdagavond naar Sterrenwacht Mercurius. De sterrenwacht heeft niet alleen een uitgebreide expositie over ruimtevaart, weer- en sterrenkunde maar, met Frans van der Graaf, ook een medewerker die ons ondanks zijn keelpijn een geweldig verhaal over het heelal en ons zonnestelsel wist te vertellen.

Hoe ver staat een planeet van de Zon, hoe warm of hoe koud is het op een andere planeet, hoeveel manen heeft een andere planeet, hoelang duurt een maand of een jaar op een andere planeet we weten het nu allemaal.

Erg leuk om te ervaren dat er al erg veel kennis in de groep aanwezig is! Zo werd er dor iemand even aangevuld over de kennis van de Griekse mythologie.

Na een bezoek aan de tentoonstelling, waarbij iedereen zijn of haar eigen sterrenbeeld op kon zoeken en zelfs een zwart gat in kon lopen (en er ook weer uit) een tornado kon maken en de bliksem kon zien, werd deze erg leuke en leerzame avond afgesloten in de koepel waar een grote Carl Zeiss telescoop uit 1922 staat waarmee je met helder weer naar de sterren, de Maan en de planeten kan kijken. Helaas was het deze avond niet helder.

Ook leuk om te bekijken: de zon zoals je haar nog nooit eerder zult hebben gezien. Beelden van de NASA:https://www.nrc.nl/nieuws/2013/02/21/de-zon-zoals-we-haar-nog-nooit-zagen-dankzij-fraaie-beelden-van-nasa/

 

Informatie voor de ouders!

De jeugdnatuurwerkactiviteiten worden georganiseerd door de Vereniging van vrijwilligers Hollandse Biesbosch (de VVHB). De VVHB houdt zich, als vrijwilligersorganisatie, bezig met het uitvoeren van educatief en informatief werk op het gebied van natuur, cultuur en milieu in Het Nationaal Park De Biesbosch en de daaraan grenzende overgangsgebieden. Ook streeft de vereniging naar het behoud van het natuurlijk milieu. Wij willen een bijdrage leveren aan het vergroten van de kennis omtrent de natuur, de historie en het milieu, van de Biesbosch voor iedere geïnteresseerde dus ook de jeugd. Want wie de jeugd heeft, heeft de toekomst! Om ook de jeugd bij de natuur te betrekken startte de VVHB dan ook in april 2004 met een jeugdnatuurgroep. Het is de bedoeling dat een vaste groep van maximaal 25 kinderen vanuit het Biesboschcentrum de natuur gaat ontdekken. Kinderen schrijven zich na een korte introductie-periode voor een geheel kalender jaar in. Voor de deelname vragen wij een bijdrage van €20 euro per jaar. Deelname is op eigen risico. Wij hopen dat ook uw kind met ons een prettige tijd in de natuur door zal brengen en heten uw kind alvast van harte welkom.

Voor deelname kunt u een aanmeldingsformulier aanvragen via het contactformulier door te kiezen voor jeugdnatuurgroep als ontvanger.

Clarien van der Wilt
Peter Nienkemper